Help ouderen met sarcopenische obesitas

Ouderen meer laten bewegen

Sarcopenische obesitas is een proces waarbij je vetpercentage toeneemt en je spierkracht afneemt. Hier heeft helaas iedereen last van vanaf zijn 25ste levensjaar. De gevolgen hiervan merk je pas op latere leeftijd. Hierdoor is het belangrijk om dagelijks genoeg te bewegen. Al helemaal op latere leeftijd. Maar hoe krijg je ouderen nou eigenlijk gemotiveerd om dagelijks te bewegen?

Het probleem

Moet ik dan echt elke dag lopen?

Wat als je al oud bent en al last van hebt van sarcopenische obesitas, is alle hoop dan verloren? Nee, gelukkig niet. Het is voor ouderen daarom heel erg belangrijk om dagelijks te bewegen. Echter bleek het dat lang niet alle ouderen dit doen. Zij hebben hier geen motivatie voor of zijn helemaal niet op de hoogte van sarcopenische obesitas.

Een vereiste aan deze opdracht was ook dat het een digitaal interactief product zou worden. Het zou onnodig zijn om ouderen een nieuw apparaat aan te laten schaffen, voor een dagelijkse herinnering. Waar blijf je dan mee over? Een app. De strijd tussen ouderen en smartphones is vrij bekend. Het is dus essentieel dat als je een app voor ouderen maakt, dat deze echt super duidelijk en simpel is.

De oplossing

Een dagelijkse, vriendelijke herinnering

De oplossing is een app geworden genaamd MoveFit die ouderen helpt herinneren dat zij dagelijks even een rondje gaan wandelen. Uit het onderzoek bleek dat ouderen het fijner vinden om herinnerd te worden in plaats van dat zij een rondje moeten lopen op een bepaald tijdstip. Daarom stuurt de app aan het begin van de dag een herinnering. Is het een slechte dag of komt het om een andere reden niet uit? Dan kunnen ze dat ook aangeven.

De app is helder en simpel ingedeeld. Ouderen hebben vaak moeite met smartphones en apps omdat deze te ingewikkeld zijn. Daarom weergeeft MoveFit alleen de functies weer die de ouderen echt nodig zullen hebben voor het wandelen.

Bekijk ander werk

Mijn grote kleine fabriek

Een VR project over autisme

Beleza

Een digitale fashionshow op een nieuwe manier

SDG-Challenge website

Een optimalisatie van het ontwerp