Een heel klein beetje van autisme laten zien

Mijn grote kleine fabriek

Hoe laat je nou aan iemand zonder een Autisme Spectrum Stoornis diagnose zien wat autisme kan inhouden? Ik heb dit geprobeerd door een virtual reality ervaring te maken waarbij overprikkeling naar voren komt op een abstracte manier.

Het probleem

Niet iedereen weet wat autisme is

Voor dit project was het belangrijk dat ik geen gebruik ging maken van stereotypes. Uit mijn onderzoek bleek dat dit zorgde voor onrealistische verwachtingen. De doelgroep bestond uit middelbare scholieren van 13 jaar. Rond deze leeftijd maken veel leerlingen veel veranderingen door en komen er ook veel onzekerheden bij kijken. Het onbegrip vanuit andere leerlingen zonder autisme, kan dit helaas versterken.

Om dit iets beter uit te leggen aan de doelgroep, heb ik een korte video gemaakt die de situatie en het concept uitleggen. De reacties waren hier positief over en de leerlingen toonden begrip.

De oplossing

Er zit een fabriek in iedereens hoofd

Zoals het filmpje hierboven al een beetje uitlegt, heb ik gebruik gemaakt van een fabriek als metafoor. Het menselijk brein moet namelijk de hele dag informatie sorteren. Voor mensen met autisme, kan dit soms lastig zijn, wat kan resulteren in overprikkeling: de fabriek slaat op hol. De gebruiker moet in deze ervaring de fabriek proberen te kalmeren door de juiste informatie te sorteren. Lukt dit? Dan zie je een filmpje waarin uitgelegd wordt hoe de overprikkelde persoon geholpen kan worden.

Door te laten zien wat kan helpen voor een overprikkeld persoon, leg je niet alleen uit wat overprikkeling is, maar ook nog eens wat je zou kunnen doen om te helpen. De reacties op deze vervolgstap waren vanuit leerlingen met autisme, maar ook de begeleiders, erg positief.

Bekijk ander werk

Beleza

Een digitale fashionshow op een nieuwe manier

SDG-Challenge website

Een optimalisatie van het ontwerp

MoveFit

Ouderen meer laten bewegen